Compania de stat Hidroelectrica, care a intrat luna iunie a anului trecut în incapacitate de plată, a ieşit din insolvenţă, potrivit deciziei luate miercuri de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a luat această decizie în baza articolului 32 din Legea insolvenţei.
Specialişti în economie apreciază că, deşi Hidroelectrica a suferit schimbări multiple într-un an de insolvenţă, problemele companiei au rămas la fel de mari. Una dintre măsurile luate de administratorul judiciar al firmei, Remus Borza, a fost reorganizarea, numărul sucursalelor scăzând de la 13 la 7. Printre sucursalele dispărute în urma reorganizării se află şi cea de la Buzău, care s-a transformat într-o „uzină” aparţinând de Curtea de Argeş. O parte din patrimoniul fostei sucursale de la Buzău, centralele Călimăneşti şi Movileni, a fost transferat celei de la Bistriţa.
Până în luna septembrie, compania şi-a propus să scoată la licitaţie, la nivel de ţară, 88 de microhidrocentrale din totalul celor 160 deţinute. În judeţul nostru, susceptibile de a fi vândute sunt microhidrocentralele Chiojd 1 şi Chiojd 2, Lopătari şi Mânzăleşti.
Problemele companiei, chiar dacă a ieşit, din punct de vedere legal, din insolvenţă, sunt departe de a se fi încheiat. Producătorul de energie electrică pare a fi scăpat de „băieţii deştepţi”, dar şi de perioada lungă de timp în care activitatea a fost influenţată de secetă, dar a ajuns acum în situaţia în care poate produce energie, dar nu mai găseşte clienţi pentru ea, din cauza abundenţei de oferte din piaţă şi a contractelor deja încheiate.
În plus, sindicaliştii de la Hidrosind nu sunt prea „fericiţi” de ceea ce au trebuit să îndure în perioada insolvenţei, anunţând recent că acţionarii Hidroelectrica trebuie să realizeze urgent o analiză a mă