Uniunea Europeană a fost una dintre „ţintele” agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, care a fost acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM.
Publicaţia „Der Spiegel” îşi susţine acuzaţiile prin nişte documente confidenţiale.Într-unul dintre acestea, datat în septembrie 2010, NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.
Acest lucru implică nu doar folosirea unor microfoane, care au fost instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne, notează France Presse.
Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca „ţinte de atacat”.
În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania, însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie cotidianul.
Publicaţia germană a postat pe site şi reacţii din partea unor personalităţi europene, ca preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciază că „acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”.