Verificati telefonul mobil din trei in trei minute, asteptand cu febrilitate sosirea unui e-mail sau a unui SMS? Sunteti pe punctul de a contracta sindromul burnout? Terapiile contra dependentei cauzate de noile tehnologii au inceput sa se dezvolte, de la hartia anti-wifi la vacantele 100% offline. "Oamenii se conecteaza (la internet, n.r.) fara incetare, peste tot, din toate pozitiile - in pat, la restaurant, in salile de asteptare", afirma Remy Oudghiri, directorul Institutului francez de sondaje Ipsos si autor al unei carti despre "e-dependenta", informeaza AFP.
Dispozitivele digitale au "colonizat" anii 2010. In Statele Unite, aproape jumatate dintre adulti dispun de un telefon mobil inteligent si peste o treime au o tableta. "Aceasta crestere brusca a posibilitatilor infinite de conexiune, dupa o perioada initiala de entuziasm, il face pe fiecare utilizator sa reflecteze la modalitatea de a se bucura de viata profitand in acelasi timp de conectarea la internet. Intrebarea care se pune este: «Cum sa evitam dependenta?»", a adaugat Remy Oudghiri.
Cercetatorii francezi au creat o hartie speciala care blocheaza undele wi-fi. Compania Ahlstrom intentioneaza sa lanseze produsul pe piata in 2014. Interesul este mare, in special in scoli, pentru a-i impiedica pe elevi si studenti sa petreaca prea mult timp conectati pe telefoanele lor mobile in timpul cursurilor, afirma purtatorul de cuvant al acestei companii.
Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos, aproape o treime dintre francezi simt nevoie de a se deconecta (de la internet), iar tendinte comparabile au fost sesizate si in alte tari. In 2006, Ipsos anunta ca 54% dintre francezi aveau sentimentul ca petrec tot mai putin timp impreuna, din cauza progreselor facute de noile tehnologii. Acest procent a ajuns la 71% in 2012.
In domeniul turismului, hotelurile au abordat nisa "d