Statisticile internaţionale arată că predarea timpurie a noţiunilor de educaţie sexuală reduce numărul fetelor care devin mame din băncile şcolii. În România, materia „Educaţie sexuală“ încă nu există.
Liceenii din Boston (Massachusetts, SUA) vor primi prezervative la şcoală, ca parte a unui program educativ. Potrivit prestigiosului jurnal american „The New York Times“, decizia a fost luată săptămâna trecută de un aşa-numit „Comitet şcolar“ local din care fac parte reprezentanţi ai părinţilor şi ai profesorilor şi va fi pusă în aplicare din următorul an şcolar.
Noua decizie le va permite elevilor să obţină prezervative, dar şi consiliere, din partea cabinetelor medicale aflate în instituţii. Excepţia ar fi ca părintele unui elev încă minor să opteze ca acest lucru sa nu se întâmple. În orice caz, „Educaţia sexuală“ va deveni, potrivit hotărârii acestui comitet, materie obligatorie la şcoală, ca parte a „Educaţiei pentru Sănătate“, stabilită la nivel federal.
Este pentru prima dată când se generalizează o politică publică pusă în aplicare mai întâi ca program-pilot în doar câteva şcoli din metropola americană încă de la mijlocul anilor ’90. De mulţi ani, numărul fetelor care au copii în adolescenţă, în Statele Unite, a stagnat la câteva sute de mii. În 2011, de pildă, anul din care au fost centralizate cele mai recente date, 329.797 de copii au fost născuţi de fete cu vârste curpinse între 15 şi 19 ani, ponderea naşterilor fiind de 31,3 la mie pentru fetele cuprinse în această grupă de vârstă.
CUM (NU) SE VORBESTE DESPRE SEX
Spre comparaţie, numărul total al fetelor care devin mame de la vârste fragede, în România, este de aproximativ 30.000 pe an. Poate părea puţin faţă de ce se întâmplă în peste Ocean. În procente însă, cifra de la noi e, de fapt, mai mare decât cea din SUA: 43 la mie, cea mai ridicată ponder