Presedintele Traian Basescu a transmis, sambata, un mesaj cu prilejul Zilei Imnului National, in care subliniaza ca fara implicarea activa a tuturor cetatenilor in viata societatii, nu putem avea o tara stabila, prospera si demna.
"Ziua de 29 iunie, cand toti romanii sarbatoresc Imnul National, ne ofera un bun prilej sa intelegem cat de important este sa fim uniti in jurul valorilor noastre nationale. Imnul National, 'Desteapta-te, romane', nascut in Zilele Revolutiei de la 1848 si cantat in momente grele pentru natiunea noastra de catre generatiile care au faurit statul roman, ne indeamna sa intelegem ca la temelia unui stat puternic sta intotdeauna un popor solidar si responsabil si ca, fara implicarea activa a tuturor cetatenilor sai in viata societatii, nu putem avea o tara stabila, prospera si demna. In aceasta zi de sarbatoare ii invit pe toti romanii sa cinsteasca si sa onoreze cu sufletul deschis Imnul nostru National, 'Desteapta-te, romane'!", se arata in mesajul presedintelui, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Data de 29 iulie a fost proclamata, in conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al Romaniei - ''Desteapta-te romane!'', simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.
La 29 iulie 1848, ''Desteapta-te romane!'' a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic ''Un rasunet'' de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie - iulie 1848 al suplimentului ''Foaie pentru minte, inima si literatura'', pe o melodie culeasa de Anton Pann. Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti, pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ''o adevarata Marsilieza romaneasca''.