Pe vremea cand era in Opozitie, USL, in frunte cu Victor Ponta, nu rata nicio ocazie sa critice vehement practica ordonatelor de urgenta. Si pe buna dreptate critica acest exces, care facea din ceea ce ar fi trebuit sa fie o exceptie in materie de legiferare o regula.
Ei bine, iata ca Guvernul Ponta face si in acest domeniu exact ceea ce critica mai abitir in Opozitie, ba chiar mai mult decat atat. De la inceputul anului pana acum, Executivul a emis aproape 50 de ordonante de urgenta. Prin comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut, guvernele Boc, Ungureanu si Ponta au emis doar 16 ordonante de urgenta.
Criteriul urgentei este foarte rar justificat in toate aceste OUG. Va intreb, spre exemplu, care era urgenta de a restrange prin OUG competentele DNA? Se apropia funia cuiva de par si trebuia salvat de urgenta? Cel mai probabil.
Excesul de ordonante la care recurge Guvernul Ponta este mai grav decat al cabinetelor precedente din cel putin doua motive.
In primul rand, Cabinetul Boc si, cu atat mai putin Cabinetul MRU, rasturnat prin motiune de cenzura, nu au avut majoritatile mamut de care se bucura actualul Executiv.
Cu sustinere de 70%, Cabinetul Ponta ar trebui sa treaca prin Parlament orice lege prin procedura completa fara nicio emotie si fara intarzieri. Nu exista nicio scuza plauzibila si onesta pentru excesul de ordonante intr-o asemenea situatie. El se explica doar prin rea credinta, prin reglementari cu dedicatie, prin intentia de a evita dezbaterea publica inainte de a pune societatea in fata faptului implinit.
Un fapt implinit impotriva caruia nu mai exista nicio cale de atac intre intrarea in vigoare si indeplinirea in cele din urma a procedurii parlamentare, pentru ca, in fapt, ordonantele de urgenta au devenit inatacabile la CCR. Si acesta este al doilea aspect grav.