Până la 200.000 de români, concentrați mai ales în zona de sud a României, suferă de o boală frecventă în Cipru, Italia sau Greacia. Se numește „anemie mediteraneeană” sau talasemie, iar nedescoperirea ei la timp poate avea complicații majore.
Talasemia, care se pare că a apărut ca răspuns la malarie, este un calvar pentru unii, ușor de ținut sub control pentru alții. Totul depinde de forma bolii: minoră sau majoră. Puțin peste 200 de români suferă de forma majoră a talasemiei, între 100 și 200 de mii au talasemie minoră și au nevoie doar de un tratament lunar cu vitamine. Riscul major apare când două persoane cu talasemie minoră, care nu știu că au boala, fac un copil. „De aceea, noi am insistat ca analiza pentru depistarea talasemiei – electroforeza hemoglobinei – să fie obligatorie înainte de căsătorie”, spune președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră, Radu Gănescu.
43 de centre de donare
Marea problemă a românilor cu talasemie majoră este găsirea sângelui potrivit pentru transfuziile de care au nevoie uneori și săptămânal. „Sângele pentru ei trebuie foarte bine ales, nu contează doar grupa sanguină și RH-ul, ci și fenotipul. De multe ori, când trimitem în spitale sânge pentru talasemici, este luat de medici care au nevoie de el în intervenții chirurgicale”, adaugă președinta Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, Aimee Bugner, care îndeamnă românii să doneze sânge în oricare din cele 43 de centre care există în țară.
„Orice persoană care are o anemie suspectă ar trebui să facă analiza numită electroforeza hemoglobinei, în urma căreia se poate pune diagnosticul de talasemie.”
RADU GĂNESCU, președinte Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră
O boală apărută ca răspuns la malarie
„Anemia mediteraneeană” în varianta ei minoră (talasemie minoră) afectează între 0,5 și 1% din români. Forma minoră a