Unda de şoc cauzată de explozia unui meteor deasupra Rusiei în februarie anul acesta a înconjurat de două ori Pământul.
Obiectul spaţial de 10.000 de tone, care avea un diametru de 16 metri, a făcut o gaură într-un lac îngheţat de lângă oraşul Celiabinsk, deasupra căruia a explodat. Unda de şoc a rănit mai mult de 1.500 de persoane, cele mai multe din cauza geamurilor care s-au spart.
De asemenea, unda de şoc a fost înregistrată la mai mult de 20 de staţii de monitorizare din jurul lumii, după cum au declarat specialiştii astăzi. Staţiile fac parte din sistemul Internaţional de Monitorizare, operat de Organizaţia Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare. Aceste staţii au fost create pentru monitorizarea testelor nucleare şi analizează frecvenţele joase, infrasunetele.
A fost pentru prima dată în istorie când mai multe staţii au înregistrat o astfel de undă care s-a propagat în jurul Planetei de două ori. "A fost cea mai puternică undă înregistrată vreodată", au declarat cei de la Organizaţie.
Din februarie, specialiştii au găsit 50 de fragmente de meteor. De asemenea, localnicii au pornit în căutare fragmentelor pentru a le vinde pe piaţa neagră.
Citeşte mai mult despre meteoritul care a explodat deasupra Rusiei în februarie
VIDEO Surse militare ruseşti: meteoritul a fost interceptat de o rachetă şi bombardat la 20 de kilometri altitudine
La scurt timp după explozia meteoritului de deasupra Rusiei de astăzi, oficialii militari ai statului au indicat faptul că obiectul spaţial ar fi fost bombardat de fapt cu o rachetă, nu ar fi explodat de la sine putere.
VIDEO A fost descoperit cel mai mare fragment din meteoritul care a explodat deasupra localităţii Celiabinsk
Echipele de intervenţie şi căutare trimise pe teren după explozia meteoritului de deasupra oraşului rusesc Celiabinsk, de