Edward Snowden, fostul angajat NSA care a dezvaluit intregii lumi amploarea operatiunii PRISM, prin care SUA isi spioneaza propriii cetateni, este portretizat tot mai mult ca un tradator, nu ca un practicant al nesupunerii civice.
Sunt voci, in dezbaterea publica americana, care spun ca Snowden se ascunde ca un las, cand ar trebui de fapt sa-si asume responsabilitatea faptelor si sa se predea autoritatilor, daca tot sustine ca este angajat intr-un act de nesupunere civica, scrie Slate.
Este adevarat ca Snowden poate merge cu capul sus sa se predea. Principiile pe care le sustine sunt valabile. Insa un asemenea act nu ar conduce la nimic altceva decat la o viata intreaga petrecuta in detentie. Problema este, scrie sursa citata, ca a devenit extrem de "scumpa" nesupunerea civica.
Care este legatura intre mult cautatul Snowden si... broccoli?
Consecintele actului de a-i permite unui politist sa te aresteze pentru a avea o infatisare simbolica in fata Tribunalului unde sa iti versi oful sunt deseori prea dure.
Modelul nesupunerii civice, Henry David Thoreau, a petrecut o singura zi in inchisoare pentru ca nu a platit o taxa si apoi a facut din aceasta chestiune un eseu care ocupa un loc de frunte in gandirea politica americana.
Martin Luther King, alt model de nesupunere civica, a petrecut mici perioade in inchisoare pentru faptele sale, cea mai lunga fiind de 14 zile.
Snowden, pe de alta parte, care a denuntat abuzurile la adresa libertatilor civile, va suferi pedepse mult mai grele daca alege sa se predea. Acesta ar putea fi condamnat la o viata petrecuta in inchisoare, daca ramane acuzat de spionaj.
Un exmplu concludent in ceea ce l-ar putea paste pe Snowden este cazul sursei WikiLeaks, sodatul Bradley Manning. Acesta a fost tinut doi ani fara proces in inchisoare, unii spun