Duminică, 30 iunie 2013, Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi şi Societatea Junilor Curcani organizează „Jocul strămoşesc al Junilor Curcani”.
Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiţii din Şchei, unde ca pretutindeni în spaţiul românesc jocul constituie o adevărată instituţie cu rol socio-cultural care şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Cu această ocazie braşovenii, iubitori de tradiţii româneşti autentice, vor putea să-i revadă pe junii curcani şi fetele din Şchei în frumoaselelor haine româneşti.
Jocul Strămoşesc al Junilor Curcani este organizat în acest an în cadrul unui proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii: Obiceiuri ale Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovechi.
Jocul Junilor Curcani va avea loc la Crucea de pe Coasta sau Crucea Muşicoiului situată în capătul Străzii Curcanilor, la acesta participând tinerii şi fetele din Şchei.
Tradiţie unică în România şi în Europa
Tradiţia Junilor Braşovului este unică în România, la fel ca şi parada lor anuală din prima duminică de după Paşte. Junii simbolizează cetele de „flăcăi“ care erau luaţi din sânul familiei şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului. În fiecare an junii, însoţiţi de fanfară, şi călare pe cai îi salută pe braşoveni. În Piaţa Unirii înconjoară de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar apoi cele şapte grupuri de juni se încolonează într-o ordine devenită lege şi trec prin tot centrul Braşovului. Cu toţii îi salută pe oamenii veniţi să-i vadă cu tradiţionalul „Hriston a Înviat“. După paradă junii şi braşovenii se aducă la o petrecere câmpenească la Pietrele lui Solomon.
Programul evenimentului:
10.00-1100 Hora Junilor şi aruncarea buzduganului în Piaţa Unirii (Prund);
12.00