Un grup de salariaţi, 30 la număr, ce s-au constituit într-un nou sindicat, au făcut publică o scrisoare în care îi aduc acuzaţii grave managerului instituţiei, Beatrice Rancea. Celălalt sindicat, din care fac parte 130 de salariaţi, a replicat tot printr-o scrisoare. Un punct de vedere a oferit ieri şi Beatrice Rancea. Ea spune că scandalul a pornit de la faptul că trei dintre soliştii vocali au primit calificativul „nesatisfăcător“. Ieri, aceştia trebuiau să susţină o nouă evaluare, cu un juriu din afara instituţiei, dar nu s-au prezentat fiindcă brusc au intrat în concediu medical. „Opinia exprimată în scrisoarea deschisă nu e a unui om, ci a unui grup de oameni care se află în aceeaşi situaţie, mai mult sau mai puţin“, arată unul din semnatarii scrisorii care îi aduc acuze managerului. „Impresia mea documentată e că Opera din Iaşi se bucură de o reputaţie foarte bună de când managementul este asigurat de doamna Rancea“, ne-a declarat ministrul Culturii.
În sânul colectivului Operei ieşene au răbufnit mai multe nemulţumiri la adresa managerului Beatrice Rancea. Acestea au fost exprimate public, în numele Sindicatului Artiştilor Operei Naţionale Române Iaşi, constituit recent, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Daniel Barbu şi celorlalţi membri din echipa de conducere a Ministerului Culturii. 30 de angajaţi ai Operei, membri ai noului sindicat, printre care soliştii vocali Ricardo Nori, Gabriel Gheorghiţă, Constantin Ţaga, Diana Bucur sau Cristina Simionescu-Sandu, aduc o serie de acuzaţii grave managerului Beatrice Rancea, cerând ministrului Barbu să o demită.
Ce acuzaţii i se aduc managerului
Prin documentul semnat de către preşedintele noului sindicat, tenorul Ricardo Nori, se semnalează faptul că Beatrice Rancea ar fi promovat pe anumite posturi şi funcţii persoane lipsite de competenţe profesionale, că ar fi irosit resursele f