Preşedintele Federaţiei Române de Karate, Lucian Băroiu, a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat de ce a sesizat Ministerul Tineretului şi Sportului şi ce răspuns a primit de la secretarul de stat Carmen Tocală.
„E timpul ca statul român să nu mai dea bani pentru înşelătorii! Pe 14 iunie am depus un memoriu la Ministerul Sportului, doamna Carmen Tocală se va ocupa de acest dosar şi se vede deja bunăvoinţă din partea lor pentru a lămuri acest circ din karate”, a afirmat preşedintele FRK.
La conferinţa de presă, Lucian Băroiu a susţinut:
1.Recunoaşterea unei singure federaţii de karate de către Minister. Celelalte îşi pot desfăşora activitatea, fără a mai înghiţi bani din bugetul statului.
„România este singura ţară din lume care are şapte federaţii de karate recunoscute, deşi la toate se folosesc aceleaşi procedee şi tehnici. Se utilizează un alt timp de cronometrare sau se inventează probe, gen mix şi rotativ, pentru a spune că e un alt sport. Fals! E acelaşi sport!”.
2. Se înghit bani fără acoperire. La concursul organizat la Sala Polivalentă de WUFK, una dintre ramuri a karateului, s-a finanţat o competiţie în care România a luat zeci de medalii pentru că nivelul şi participarea au fost la cote scăzute. În plus, există suspiciunea că unii sportivi au fost pur şi simplu inventaţi, pentru a da greutate concursului.
„M-au sunat cei de la Federaţia de Karate din Austria să-mi spună că sportivul din ţara lor care a obţinut o medalie la Campionatul Mondial WUKF, desfăşurat de curând la Bucureşti, nici nu există. Ori o fi CNP-ul greşit, ori nu s-a născut încă acea persoană! deja vorbim de chestii cu iz penal”.
3. Adevăraţii sportivi au de suferit. Pentru că statul a distribuit bani până acum fără acoperire, mulţi sportivi au ales aceste competiţii mai slabe, pentru a câştiga medalii „cu nemiluita”.
Claudia N