Negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor dura, în cel mai bun caz, patru până la cinci ani, dacă Serbia va reuşi să construiască parteneriate cu state membre UE şi va câştiga încrederea unor factori internaţionali cheie, a afirmat premierul sârb Ivica Dacic. În caz contrar, negocierile ar putea dura un deceniu, a avertizat el.
Într-o intervenţie pentru RTS, preluată de agenţia Tanjug, Dacic a precizat că durata negocierilor va depinde mai ales de cât de mult succes va avea Serbia în a construi parteneriate în cadrul UE, declarându-se încurajat de faptul că însăşi Comisia Europeană a apreciat că Serbia ar putea întruni standardele europene în multe domenii în următorii cinci ani, informează France Presse.
Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Serbia vineri, necondiţionat, a afirmat Dacic, subliniind că actualul guvern al ţării, contrar faţă de cele precedente, a făcut acest pas istoric în integrarea europeană pentru că şi-a respectat promisiunile şi a avut curajul să ia decizii riscante.
„Nu avem timp să privim înapoi spre poveştile ridicole ce se întreabă dacă este sau nu în interesul Serbiei să facă parte din UE”, a mai spus Dacic, calificând decizia şefilor de stat şi de guvern ai UE drept un progres istoric în urma căruia Serbia va înceta să mai sărbătorească înfrângerile ca victorii. „Este o zi istorică şi va fi reţinut de istorie că negocierile de aderare au început în timpul acestei guvernări”, a conchis responsabilul.