Verificaţi telefonul mobil din trei în trei minute, aşteptând cu sufletul la gură sosirea unui e-mail sau a unui SMS? Sunteţi pe punctul de a contracta sindromul burnout? Terapiile contra dependenţei cauzate de noile tehnologii au început să se dezvolte, de la hârtia anti-wifi la vacanţele 100% offline.
"Oamenii se conectează (la internet, n.r.) fără încetare, peste tot, din toate poziţiile - în pat, la restaurant, în sălile de aşteptare", afirmă Remy Oudghiri, directorul Institutului francez de sondaje Ipsos şi autor al unei cărţi despre "e-dependenţă". Dispozitivele digitale au "colonizat" anii 2010. În Statele Unite, aproape jumătate dintre adulţi dispun de un telefon mobil inteligent şi peste o treime au o tabletă. "Această creştere bruscă a posibilităţilor infinite de conexiune, după o perioadă iniţială de entuziasm, îl face pe fiecare utilizator să reflecteze la modalitatea de a se bucura de viaţă profitând în acelaşi timp de conectarea la internet. Întrebarea care se pune este: «Cum să evităm dependenţa?»", a adăugat Remy Oudghiri.
FACEBOOK: 6 MILIOANE de utilizatori ai reţelei, expuşi ACCIDENTAL
Cercetătorii francezi au creat o hârtie specială care blochează undele wi-fi. Compania Ahlstrom intenţionează să lanseze produsul pe piaţă în 2014. Interesul este mare, în special în şcoli, pentru a-i împiedica pe elevi şi studenţi să petreacă prea mult timp conectaţi pe telefoanele lor mobile în timpul cursurilor, afirmă purtătorul de cuvânt al acestei companii. Potrivit unui sondaj realizat de Ipsos, aproape o treime dintre francezi simt nevoie de a se deconecta (de la internet), iar tendinţe comparabile au fost sesizate şi în alte ţări. În 2006, Ipsos anunţa că 54% dintre francezi aveau sentimentul că petrec tot mai puţin timp împreună, din cauza progreselor făcute de noile tehnologii. Acest procent a ajuns la 71% în 2012.