Nu mulţi sunt elevii care doresc să obţină cât mai curând o calificare şi un loc de muncă.
În perioada 11-25 iunie s-a desfăşurat cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul profesional, doar 44 de elevi, absolvenţi de clasa a IX-a, îndreptându-se spre această formă de învăţământ, în acest interval. În total, 748 de elevi s-au înscris pentru a frecventa una din clasele de învăţământ profesional propuse de şcolile sucevene, pentru anul şcolar 2013-2014. Cei care încă nu s-au înscris mai au la dispoziţie încă o etapă în care pot face acest lucru. Pentru anul şcolar care va debuta în toamnă, 22 de unităţi de învăţământ din judeţ vor organiza clase profesionale, pentru 14 calificări, fiind disponibile 1.148 locuri.
Elevii au ocolit specializările de confecţioner, lăcătuş sau tâmplar
66% dintre locurile disponibile în anul şcolar 2013-2014, pentru învăţământul profesional, s-au ocupat. Dacă în cazul specializărilor mecanic auto, ospătar sau lucrător hotelier clasele s-au ocupat aproape integral, pentru clasele de lăcătuş, instalator sau tâmplar sunt situaţii în care numărul înscrişilor nu trece de zece.
Astfel, la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, pentru specialitarea lăcătuş mecanic, pe cele 28 de locuri disponibile s-au înscris doar patru elevi.
Situaţie similară şi la Colegiul Tehnic Rădăuți, unde pentru specializarea instalator au optat tot patru elevi. Un număr redus de înscrişi s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic ,,Vasile Gherasim” Marginea - specializarea confecţioner (opt înscrişi), Colegiul Tehnic „Petru Mușat” – tâmplar (nouă înscrişi), Liceul Tehnologic „Nicanor Moroșan” Pârteștii de Jos, specializarea confecţioner (zece înscrişi), Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, specializările tâmplar (opt elevi) şi confecţioner (11 înscrişi), Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc - specializarea p