Pe 30 iunie 1908 un obiect cosmic gigantic a devastat mii de kilometri de padure la Tunguska cu o forta imensa, de sute de ori cat suflul bombei de la Hiroshima. Acum, misterul a fost dezlegat de catre oamenii de stiinta, ei afirmand cu certitudine ca explozia s-a produs in urma impactului unui meteorit cu Pamantul.
Primii oameni de stiinta care au investigat regiunea din Siberia, unde a cazut meteoritul, nu au gasit niciun fel de urme si au tras concluzia ca ar putea fi vorba de o cometa, potrivit Ars Technica.
Dar acum, dupa 105 ani de la eveniment, o echipa de cercetatori din Ucraina, Germania si Statele Unite a identificat ramasite ale meteoritului.
Rapoartele martorilor oculari au oferit doar o imagine partiala a exploziei de la Tunguska. S-a spus ca a fost un obiect cosmic precum o minge de foc, apoi s-a declansat o explozie imensa, urmata de o unda de soc.
In urma impactului meteoritului cu Pamantul, arborii au fost doborati pe o suprafata de peste 2.000 de kilometri patrati. Fotografiile care s-au pastrat au dezvaluit amploarea si forta impactului.
Victor Kvasnytsya de la Academia Natioanala de Stiinte din Ucraina si colegii sai au folosit cele mai recente tehnici de spectroscopie pentru a identifica structurile de minerale de carbon, precum diamante, lonsdaleite si grafit.
Fragmentele descoperite contin incluziuni mici de aliaje de sulfuri de fier si nichel-fier, care au caracteristicile gasite in obiectele spatiale, precum meteoritii. Aceste minerale gasite la Tunguska sunt similare celor descoperite in Alabama.
Probele indica un singur lucru: coliziunea produsa la Tunguska reprezinta cel mai mare impact al unui meteorit cu Pamantul din istorie. Cercetatorii americani au estimat ca explozia de la Tunguska este echivalenta cu detonarea a mai mult de cinci megatone de TNT, adi