China se pregăteşte să înceapă un nou lung marş, diferit de cel din anii '30, când Mao Zedong şi toţi urmaşii săi au parcurs 12.000 de kilometri pe jos ca să ajungă într-un loc mai sigur, din care să se reorganizeze şi să repornească spre cucerirea Beijingului, ca să se sustragă repetatelor ofensive ale armatei naţionaliste. Numai 4.000 au reuşit să ajungă la destinaţie.
Azi, cu binecuvântarea Guvernului, 250 milioane de persoane se pregătesc să înceapă lungul lor marş, care nu le va duce de la nord la sud, ci de la sate la oraşe care încă nu există. Asta pentru că Partidul a decis că Republica Populară trebuie să înceteze să fie o ţară agricolă şi să se transforme într-o gigantică putere industrială.
Obiectivul este mereu acelaşi: să ajute China să reînceapă să crească. Deci, acesta este noul plan de dezvoltare pus la punct de guvernul condus de Xi Jinping. Nu întâmplător noul preşedinte a stabilit un timp maxim de 12 ani pentru a completa opera sa. Pentru primii zece ani este sigur că va rămâne bine ancorat în fotoliul său, iar pentru următorii doi este posibil să aibă în minte să îşi încredinţeze o funcţie care să îi permită să menţină încă timp îndelungat controlul asupra ţării.
Indiferent de proiectele politice pe termen lung ale lui Xi Jinping, ceea ce ne interesează astăzi este să evaluăm până la ce punct noua strategie economică elaborată de China poate funcţiona.
Propaganda oficială a subliniat în mai multe ocazii că Partidul a înţeles, în sfârşit, cum să rezolve problemele Chinei de azi şi cele ale multor generaţii viitoare: să le ofere ţăranilor o nouă viaţă făcută din locuinţe decente, servicii, divertisment, şcoli, spitale, şi multe, foarte multe oportunităţi de a cheltui banii câştigaţi datorită noilor locuri de muncă.
Beijingul repetă de mult timp că economia Republicii Populare ar putea lăs