Cotidianul australian „The Herald Sun“ publică astăzi un reportaj din cartierul bucureştean Ferentari, pe care-l numeşte „cea mai înfricoşătoare suburbie a oraşului“.
"Este penultima ţară din Uniunea Europeană ca nivel de trai, iar în partea sudică a oraşului există o serie de străzi labirintice care sunt cea mai de speriat suburbie a oraşului", scrie "Herald Sun".
Cotidianul australian susţine că oamenii fac ochii mari în momentul când aud de cartier, deşi acesta arată la fel ca oricare altul din Bucureşti. "Românii, mai ales cei care au trăit multă vreme în Bucureşti, îi avertizează pe vizitatori să stea departe de aceste străzi", scrie Koren Helbig.
Ferentariul are pentru australieni un aer comunist, cu blocuri drepte, străzi făcute artificial şi urme ale unei epoci industriale. "Astfel de dovezi ale regimului sunt peste tot în Bucureşti: în clădirile sale gri şi monotone care creează o atmosferă tristă, în blocurile construite rapid sub doctrina socialistă care spunea că oricine trebuie să aibă o casă identică", scrie "Herald Sun".
Jurnalistul australian spune că a văzut Bucureştiul doar câteva zile, iar sărăcia s-a arătat peste tot, contrastând puternic cu Palatul Parlamentului, Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon.
"Astăzi, mare parte din acest monolit este gol şi nefolosit, camerele sale aşteptând în întuneric. Cu toate acestea, factura anuală la curent pune presiune asupra unei societăţi care se chinuie", scriu australienii.
Cum a ajuns în Ferentari?
După ce a vizitat Casa Poporului, jurnalista şi-a scos harta şi l-a întrebat pe ghid ce este Ferentari? "A reacţionat alarmat, m-a avertizat că nu e sigur şi a încercat să mă convingă să mă răzgândesc", mai scrie Helbig.
"Acest cartier era Ferentari, cel mai sărac loc din Bucureşti şi un rai pentru droguri şi infracţiona