Compania Nabucco, la care şi România este acţionar, anunţă că nu va renunţa la proiect, fiind pregătită să ia în calcul inclusiv surse alternative de gaze
În paralel, premierul Victor Ponta negociază cu KazMunaiGaz despre posibilitatea livrării de gaz din Kazahstan în România
Partea kazahă şi cea română optează pentru o extensie a South Stream din Bulgaria către România
România nu renunţă la dezvoltarea proiectelor de transport al gazelor naturale. În ciuda refuzului consorţiului care operează depozitul de la Shah Deniz de a livra gaze naturale Europei prin compania Nabucco, la care şi ţara noastră este acţionar prin Transgaz, România poartă discuţii la nivel înalt cu Azerbaidjan şi Kazahstan pentru derularea altor două proiecte de transport al gazelor - South Stream şi AGRI. În paralel, compania Nabucco anunţă că nu renunţă la proiectul de transport al gazelor şi că este convinsă că va putea livra gaze Europei Centrale şi de Sud-Est, luând în calcul inclusiv "oportunităţile de dezvoltare bazate pe surse alternative de gaze".
Ca rezultat al discuţiilor purtate de oficialii români cu omologi şi reprezentanţi ai companiilor azere şi kazahe, coroborat cu participaţia sa în Nabucco, România ar putea fi parte în trei proiecte importante de livrare a gazelor - Nabucco, AGRI şi South Stream.
Astfel, în urma discuţiilor purtate joi de premierul Victor Ponta cu oficialii azeri şi kazahi, aceştia din urmă au propus României să i se livreze gaze naturale prin proiectele Azerbaidjan - Georgia - România Interconnector (AGRI) şi South Stream.
"Kazahstan este important pentru România atât datorită rezervelor de hidrocarburi (gaz şi petrol), cât şi a poziţiei geopolitice - se află într-o zonă importantă pentru securitatea şi stabilitatea europeană şi internaţională", a comunicat Executivul, în urma vizitei premierului în Kazahstan.
De a