„Timpul înseamnă creier salvat” atunci când apare un atac cerebral. Pentru a preveni degradarea sistemului nervos, creierul trebuie protejat din tinereţe. Sursa: SHUTTERSTOCK
Somităţi mondiale în neurologie s-au întâlnit zilele acestea la Bucureşti, la cel de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, pentru a discuta despre cele mai noi metode de prevenţie şi tratament în bolile neurologice, dar şi despre cum ar trebui să răspundem provocarilor la care sistemul nervos este supus din cauza vieţii agitate.
Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Socie tăţii de Neurologie din România, are câteva sfaturi pentru cei preocupaţi să prevină degradarea sistemului nervos şi apariţia accidentului vascular cerebral (AVC) sau a demenţelor.
CONCENTRARE. Nu vă bazaţi pe pastile miraculoase, ci ajutaţi-vă singuri facând mişcare 30 de minute pe zi concentraţi: nu cu căştile în urechi sau privind la televizor când alergaţi pe bandă. „Nu calculaţi la mişcarea zilnică faptul că aţi alergat după autobuz”, atenţionează medicul. Când mân caţi, savuraţi fără a avea alte activităţi.
ANTURAJ. Înconjuraţi-vă de oameni care vă ajută să aveţi o stare de bine. „Toate acestea permit atingerea unei stări de fericire/mulţumire care protejează şi creierul”, crede profesorul.
TENSIUNE SUB CONTROL. Controlaţi factorii responsabili de atacul cerebral şi de bolile degenerative, cum ar fi hipertensiunea, diabetul.
ACŢIUNE. Atacul cerebral se manifestă prin tulburări vizuale şi de vorbire, paralizie parţială. E foarte importantă prezentarea rapidă la spital: medicamentele care protejează degradarea creierului trebuie administrate în cel mult patru ore.
Citiți mai mult: AȘA VĂ mențineți CREIERUL ÎN FORMĂ și îl protejați de ATACUL CEREBRAL și DEMENȚE