"Gândiţi-vă la 27 de ani de închisoare. Gîndiţi-vă la suferinţe, la conflicte şi la despărţirea de familie şi prieteni", a spus Obama sâmbătă, referindu-se la anii de detenţie ai eroului luptei împotriva apartheidului.
"Au existat momente sumbre, care i-au pus la încercare credinţa în umanitate, dar nu a dezarmat", a adăugat preşedintele american în faţa unor tineri africani promiţători, reuniţi în campusul universitar.
"În viaţa voastră vor exista şi momente care vă vor pune credinţa la încercare", a continuat el. Dar "viitorul acestui continent este în mâinile voastre!", a subliniat Obama.
Orăşelul Soweto, situat la sud-vest de Johannesburg, în care există cartiere rezidenţiale alături de cartiere de cocioabe, este locul perfect pentru un asemenea discurs.
Aici s-au răsculat elevi, în 1976, împotriva impunerii limbii opresorului lor - afrikaans - ca limbă unică de predare. Revoltele, reprimate în sânge, s-au propagat şi în alte orăşele din ţară.
Ele nu au clintit regimul, dar au permis apariţia unor noi cadre de luptă, în contextul în care liderii opoziţiei, inclusiv emblematicul Nelson Mandela, erau încarceraţi de ani de zile.
Fotografii cu micul Hector Pietersen, în vârstă de 12 ani, ucis la începutul revoltei, au sensibilizat lumea la abuzurile regimului şi au declanşat, totodată, primele campanii de sancţiuni. Data morţii sale, 16 iunie, este comemorată anual în Africa de Sud ca "Ziua Tineretului".
- "Este african"
Treizeci şi şapte de ani mai târziu, cu excepţia unor activişti de stânga ce se opun politicii externe americane, majoritatea locuitorilor din Soweto s-au bucurat de vizita primului preşedinte de culoare al Statelor Unite.
"Vreau ca acesta să fie un mesaj de speranţă", a declarat, înainte de sosirea preşedintelui american, Christopher Mutangwa, în vârstă de 20 de ani, care studiază contabili