Termocentrala de la Işalniţa are în stoc doar 90.000 de tone de cărbune faptic, deşi în scripte apar cu 140.000 de tone în plus. Lipsa în gestiune ar produce un prejudiciu de două milioane de euro, susţine Laurenţiu Ciurel, care nu crede în explicaţia lui Bălăşoiu – director la Işalniţa – că diferenţa de cărbune ar fi într-o groapă de sub depozit.
Cei care au măsurat stocul de cărbune de la Işalniţa au luat în calcul faptul că depozitul începe de la nivelul solului, în timp ce Bălăşoiu ar susţine că acesta este construit la doi metri adâncime. Proiectul depozitului, din 1964, nu a fost găsit. Ca să afle adevărul, Ciurel şi-a propus să pornească termocentrala Işalniţa şi să consume tot cărbunele. “Vreau să-i pornesc un grup și dacă au 230.000 de tone va trebui să meargă o lună. Dacă au 90.000 o să funcționeze 8-10 zile. O să le spun: funcționați cu celălalt, cu diferența de 140.000 de tone. Imediat cum mă lasă piața, pornesc. Al cincilea grup va fi de la Craiova, sper că până marți”, spune directorul companiei.
Ciurel mai spune că nu Bălășoiu ar fi vinovat de problema de la Ișalnița, dar pe de altă parte sugerează că acesta a măsluit consumurile, ca să pară că a produs ieftin. “Voi face exact ce spune legea în cazul unei lipse de gestiune. (...) Dânsul a fost director al complexului, e adevărat, în perioada în care se întâmplau lucrurile acestea, dar alte persoane se ocupau și aveau în grijă supravegherea consumurilor și a depozitelor de cărbune. Dânsul primea situația, așa cum o primesc și eu și semna pentru ele”, a mai spus Ciurel, care mai are o suspiciune. “Problema se poate pune destul de acut doar dacă în urma cercetărilor ar rezulta că s-au măsluit consumurile specifice în vederea obținerii unui preț mai bun pe energie. Adică în loc să se consume o anumită cantitate, a declarat că a consumat mai puțin, asta a dus la un MW mai ieftin care să-i aj