Se va ajunge la scandal mondial? Dupa primele dezvaluiri facute de fostul agent CIA, Edward Snowden, privind existenta programului PRISM cu ajutorul careie serviciile speciale americane au supravegheat comunicatiile telefonice si electronice, cine ar fi banuit ca afacerea va capata o asemenea amploare. Acum toti se intreaba unde se va ajunge, totusi?
Uniunea Europeana a anuntat ca a solicitat autoritatilor americane explicatii privind informatiile publicate duminica de saptamanalul german Spiegel privind spionarea institutiilor UE si ca asteapta raspunsul Washingtonului. „Suntem la curent cu articolele din presa. Am luat imediat legatura cu autoritatile americane la Washington si la Bruxelles, punandu-i in fata acestor informatii”, a declarat Comisia Europeana intr-un comunicat.
„Ne-au spus ca informatiile vor fi verificate si ca vom fi contactati”, a adaugat executivul UE, precizand ca nu va mai face nici un alt comentariu in faza actuala. In editia sa de duminica, saptamanalul Spiegel a afirmat ca UE se numara printre „tintele” Agentiei nationale de securitate a SUA (NSA), acuzata de spionarea comunicatiilor electronice mondiale in cadrul programului PRISM.
Spiegel isi fondeaza afirmatiile pe documente confidentiale, la care a putut ajunge gratie fostului consultant NSA, Edward Snowden. Concomitent, practic, de partea cealalta a Atlanticului, cotidianul Washington Post a postat pe site-ul sau patru documente referitoare la programul PRISM. Unul dintre aceste texte sustine, printre altele, ca in data de 5 aprilie 2013 in vizorul PRISM se aflau 117.675 de utilizatori de internet din intreaga lume.
Alt documente relateaza cum se aduna date: un analist NSA scrie o solicitare pentru o noua „tinta” a programului. Ea ajunge automat la un superior, care analizeaza candidatura indicata si trimite parametrii de urmarire pentru fiecare caz in par