Romania ar fi bine sa aiba in continuare un acord preventiv cu Fondul Monetar International, dupa ce acordul recent s-a incheiat cu succes, fara ca Romania sa ia bani de la FMI, iar acum se poate imprumuta la dobanzile cele mai scazute din istoria tarii, a declarat premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat TVR in Hong Kong.
"Romania poate si ar fi bine sa aiba in continuare un acord preventiv, deci sa nu luam bani de la FMI. Sa avem un acord preventiv, tocmai pentru ca atunci cand apare un studiu din asta, eu sa spun: 'Stati putin, am un certificat de sanatate fiscala si bugetara, de reforme structurale de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Si va asigur, in fata acestor certificate, studiile sunt mai putin importante'', a precizat primul ministru, in contextul in care un raport al unui institut francez plaseaza Romania printre tarile cele mai vulnerabile la reducerea investitiilor, potrivit Agerpres.
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat miercuri ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania si a aprobat scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti, astfel ca acordul inceput in 2011 a fost finalizat cu succes.
Romania, Polonia, Turcia si Maroc sunt printre cele mai vulnerabile tari, in randul statelor in curs de dezvoltare, in ceea ce priveste atragerea de investitii din cauza dependentei lor de finantarea externa, se arata intr-un raport publicat pe 26 iunie de Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informeaza Bloomberg, potrivit Agerpres.
Tari ca Turcia, Romania, Polonia si Maroc ''se evidentiaza in privinta necesitatilor masive de finantare externa. Daca finantarea externa va seca, imprumutatorii se vor confrunta cu dificultati referitoare la nivelul lichiditatilor si al solvabilitatii'', se a