ManpowerGroup: 54% din angajatori au probleme din cauza deficitului de talente
În România, sporul negativ alimentează şi mai mult această criză
Majoritatea angajatorilor români se plâng de faptul că nu reuşesc să găsească cei mai potriviţi oameni pentru posturile vacante şi într-o perioadă în care calitatea personalului are impact direct asupra performanţelor afacerilor pe care le conduc, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare, ManpowerGroup România.
La nivel global, 35% din peste 38.000 de angajatori participanţi la sondaj raportează că au probleme în a ocupa locurile de muncă vacante datorită lipsei de talente disponibile. Aceasta reprezintă o uşoară creştere comparativ cu studiul din 2012 şi este cea mai mare proporţie de angajatori exprimându-şi această îngrijorare legată de deficitul de talente din 2007 şi până în prezent.
Aici în România, angajatorii raportează un deficit de talente de 54%, în creştere cu 9 puncte procentuale comparativ cu 2012, situându-se cu 19 puncte procentuale peste media globală şi respectiv 28 puncte procentuale peste media regională EMEA. Topul poziţiilor cu deficit de talente în România este aproape identic cu cel din 2008, când sondajul a fost demarat şi pentru România, posturile vacante pentru ingineri şi muncitori calificaţi fiind cel mai dificil de acoperit pentru al şaselea an consecutiv.
"Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăţi în a ocupa poziţiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata şomajului este de 7,3%. În ciuda numărului crescând de concedieri şi a numărului mare de şomeri, există o criză acută de talente şi o nepotrivire privind competenţele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global. Rata natalităţii scade iar populaţia îmbătrâneşte. Aceasta înseamnă că există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-