Indemnizația se acordă absolvenților oricărei forme de învățământ și are o valoare de 250 de lei.
Absolvenții de liceu pot beneficia de indemnizație de șomaj indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. De acest drept beneficiază și absolvenții altor forme de învățământ.
“Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular autorizat sau acreditat în condițiile legii”, a afimat Daniel Chirilă, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț (AJOFM).
Indemnizația de șomaj acordată acestei categorii de persoane se plătește pentru o perioadă de șase luni și este în valoare de 250 lei. Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Pentru a beneficia de acest ajutor, conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții trebuie să se înregistreze la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu.
“Absolvenții pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă, într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la absolvire, nu au reușit să se încadreze în muncă, nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului și nu realizează venituri sau, dacă realizează din activități autorizate potrivit legii, acestea sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 lei”, a precizat directorul executiv al AJOFM Neamț, Daniel Chirilă.
Absolvenții școlilor speciale intră în plata indemnizației de șomaj la data înscrierii la agențiile locale din