Un raport al institutului national al sanatatii comandat de ministerul sanatatii din Quebec schiteaza cateva concluzii interesante pornind de la exemplul american.
Studiul indica faptul ca unele „din informatiile obtinute au intarit ipoteza unei legaturi „cauzale intre exploatarea gazelor de sist si anumite efecte asupra sanatatii omului”. Rapotul subliniaza in mai multe randuri absenta unor date complete si absenta unui studiu detaliat pe aceasta chestiune: „este de notat absenta unor informatii esentiale, in special in privinta tehnicilor folosite, substantelor utilizate, precum si a cantitatii de poluanti emisa”.
Alt raport, elaborat de Universitatea din Colorado si publicat in 2008, arata ca, „potrivit dovezilor furnizate, este probabil ca activitatile de explorare a petrolului si gazelor de sist sa aibe efecte grave asupra sanatatii populatiei. In pofida acestei posibilitati, industriile de resort au omis sa ia masuri rezonabile pentru protejarea oamenilor”.
In sfarsit, un articol stiintific din 2012 scris tot de cercetatorii Universitatii din Colorado arata ca a locui pe o raza de 805 metri in jurul unui put inseamna expunerea unui risc ridicate de dezvoltare a cancerului din cauza emisiilor toxice din aer. Mai trebuie puse, de asemenea, la socoteala, zgomotul utilajelor, precum si vibratiile produse de tehnologia fragmentarii hidraulice, care vor crea o viata nu tocmai linistita pentru locuitorii asezatorilor din imprejurimile exploatarilor.