Croaţia, cu o economie încă în recesiune, a devenit de astăzi cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, fiind a doua republică din fosta Iugoslavie, după Slovenia, care se alătură blocului comunitar, scrie agenţia Thomson Reuters. Croaţia, cu o populaţie de patru ori mai mică decât cea a României şi o economie de trei ori mai redusă, intră în UE la două decenii după declararea independenţei faţă de republica federală Iugoslavia, declanşatorul a patru ani de război în care au murit 20.000 de persoane.
Autorităţile au organizat la Zagreb o petrecere prin care să marcheze evenimentul, cu discursuri şi în difuzoare sunând simfonia Odă Bucuriei, a lui Beethoven – imnul UE. Însă cu o economie în al cincilea an de recesiune şi o rată record a şomajului, de 21%, puţini croaţi sunt cuprinşi de spiritul sărbătorii. Punctul forte al economiei croate este turismul. Litoralul idilic şi cele peste 1.000 de insule şi insuliţe sunt o destinaţie preferată pentru mulţi turişti europeni, atraşi de natura nealterată, vegetaţia bogată şi drumurile bune, scrie Fox News.
Oficialii croaţi speră că intrarea în UE va facilita accesul cetăţenilor UE, ceea ce va atrage şi mai mulţi turişti. Reversul medaliei este că va trebui introduse vize pentru cetăţenii din afara UE, precum cei din Rusia şi Ucraina. Din această cauză aceştia ar putea alege alte destinaţii, printre care Muntenegru, deja o ţintă preferată pentru ruşii bogaţi.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013
Croaţia, cu o economie încă în recesiune, a devenit de astăzi cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, fiind a doua republică din fosta Iugoslavie, după Slovenia, care se alătură blocului comunitar, scrie agenţia Thomson Reuters. Croaţia, cu o populaţie de patru ori mai mică decât cea a României şi o economie de trei ori mai redusă, intră î