de Andra MARINESCU
andramarinescu@tribuna.ro
30 iunie 2013 23:24
17 vizualizari
A-A+
Aşa ar fi fost auzit Oscar Wilde şuşotind pentru ultima oară, pe patul de moarte, cu ochii aţintiţi spre ornamentele din cameră, pe care dintotdeauna le ura. Alţii spun că cele din urmă cuvinte sar referi, însă, la şampania pe care o degusta, exclamând: "Mor aşa cum am trăit: făcând mai mult decât îmi pot permite".
"Am gusturi simple. Mă mulţumesc cu ce-i mai bun", "Daţi-i omului o mască şi vă va spune cine este", "Viaţa este prea importantă ca să fie luată în serios", "Îmi plac bărbaţii trecuţi de şaptezeci de ani. Ei oferă întotdeauna devotament pe viaţă", "Punctualitatea e un hoţ care fură timpul", "Adevăratul mister al lumii este vizibilul, nu invizibilul" şi "Dacă banii nu aduc fericirea, atunci vreau să îmi trăiesc nefericirea într-un confort total"- sunt câteva dintre citatele ce îi aparţin lui Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde. S-a născut în Dublin, Irlanda, pe 16 octombrie 1854, fiind fiul lui William Wilde, doctor specialist în boli de ochi şi urechi, şi al jurnalistei Hane Francesca, ce a fost şi poetă. Cu toate că mama îşi dorise foarte mult o fată, barza i l-a adus pe Oscar, pe care ani de zile, se spune, l-a îmbrăcat în rochii. La şcoală a fost atras de clasic, de limba greacă şi de desen.
De pe culmile succesului...
Când a împlinit 21 de ani, ajuns la Universitatea Oxford, şi-a făcut cunoscute dorinţele în ale artei, spunând că vrea să fie poet, scriitor şi dramaturg celebru. Aşa a şi fost. Oscar Wilde a atins iute culmile succesului. După ce termină studiile la Oxford, se mută în Londra şi obţine premiul "Newdigate" pentru poezie, dezvoltând şi teoria sa în ceea ce priveşte estetismul, "Artă pentru Artă". Puţin câte puţin, şi-a îmbogăţit palmaresul literar cu versuri, "Poems", 1881, cu povesti