Primele rezultate la Evaluarea Naţională, afişate sâmbătă în şcoli, sunt „mulţumitoare” pentru oficialii învăţământului sălăjean. Nu şi pentru 63 de candidaţi, care au depus contestaţii. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi publicate miercuri, 3 iulie.
Conform statisticilor publicate de Inspectoratul Şcolar, din totalul de 2.099 de candidaţi prezenţi (din 2.177 înscrişi), 1.610 au obţinut medii peste 5, rezultând astfel un procent de promovare de 76,70 la sută. Precizăm însă că admiterea la liceu nu este condiţionată de obţinerea unei note sau medii de trecere.
Statistica pe probe indică rezultate mult mai bune la matematică, cel puţin prin prisma notelor de 10 obţinute. Astfel, la proba care era de regulă „puntea suspinelor" pentru absolvenţi, anul acesta s-au obţinut nu mai puţin de 115 note de 10. 88 dintre acestea au fost la şcoli din mediul urban, iar în privinţa prevalenţei pe sexe, cele mai bune la matematică s-au dovedit a fi fetele, cu 69 de note de 10.
La limba română, doar 28 de lucrări au fost notate cu 10, 26 dintre ele aparţinând unor elevi din mediul urban. Şi la română, cele mai bune sunt tot fetele, cu 19 note de 10 din totalul de 28.
La limba maternă s-au obţinut 12 note de 10, 7 în urban şi 5 în rural. 11 dintre notele de 10 de aici au fost obţinute de fete.
Zece medii de 10
Zece candidaţi din judeţ au reuşit performanţa să obţină note maxime la toate probele de examen. Opt sunt din Zalău, unul din Cehu Silvaniei şi altul din Ileanda. În Zalău, şcolile cu cele mai multe medii de 10 înainte de contestaţii sunt „Simion Bărnuţiu” şi „Gheorghe Lazăr”. La Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu", trei dintre cei cinci absolvenţi care au încheiat gimnaziul cu media 10 au reuşit să obţină note maxime şi la examen. Este vorba despre Tudor Cornea, Ioana Cătălina Nechita şi Andrada Vid.
To