Ofertele primare de bonuri de tezaur ale SUA au consemnat un interes în scădere în acest an. Astfel, potrivit Bloomberg, investitorii au licitat 2,94 dolari pentru fiecare dolar din cele 1.077 miliarde dolari cât au însumat emisiunile de titluri de stat ale Trezoreriei americane din 2013, după ce anul trecut raportul era de 3,15 dolari pentru fiecare dolar scos la licitaţie. Acesta este cel mai coborât nivel din 2009 până în prezent, iar apetitul redus pentru aceste instrumente financiare pare a fi legat de speculaţiile potrivit cărora Rezerva Federală Americană nu va mai fi atât de activă în achiziţiile de bonduri pe care le realizează în piaţa secundară.
"Cererea este oarecum în discuţie pentru bonurile de tezaur în acest moment", spune Ira Jersey, interest-rate strategist la reprezentanţa din New York a Credit Suisse Group AG. Tendinţa se menţine şi pe termen scurt, la licitaţia de vineri, cererea fiind de 2,61 dolari pentru fiecare dolar oferit în cadrul unor emisiuni de trezorerie însumând 29 miliarde dolari cu scadenţa la şapte ani. În iunie a.c. raportul a fost de 2,7 ori, cel mai mic nivel din august 2009 încoace.
Cererea în scădere s-a reflectat şi în piaţa secundară, prin scăderi de preţ ale titlurilor de stat americane. În mai a.c. declinul a fost de 2%, cea mai slabă performanţă lunară din decembrie 2009, potrivit indicelui titlurilor de trezorerie măsurat de Bank of America Merrill Lynch. Randamentele notelor de trezorerie cu maturitate la zece ani se situează la 2,50%, după ce au atins pe 24 iunie reperul de 2,66%, cel mai ridicat din august 2011. "Este căutarea de randamente cea care îi face pe oameni să migreze de pe piaţa titlurilor de stat americane", a explicat Richard Schlanger, vicepreşedinte la Pioneer Investments din Boston, companie financiară cu plasamente de 20 miliarde dolari pe instrumente cu venit fix.
Ofertele primare