La 22 de ani după războiul care a dus la desprinderea de fosta Iugoslavie, de luni, Croaţia devine cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene. Micul stat este al doua entitate din fostă Republică Iugoslavă şi prima dintre protagoniştii războaielor din anii '90 care se alătură UE. Niciun membru recent nu a urmat o cale mai sinuoasă ca acest stat, notează „Financial Times“.
Războiul de independenţă a Croaţiei, care a durat patru ani, a lăsat în urmă 20.000 de morţi şi 2.000 de dispăruţi. „Nu am crezut niciodată că voi avea şi eu amintiri de război cum avea bunica mea care s-a născut în 1921. Am realizat că războiul poate avea loc oriunde, oricât de groaznic ar suna asta“, spunea Sandra Veic Sukreski, o jurnalistă care a participat la războiul de independenţă.
Aderare întârziată
La 22 de ani după război, intrarea în UE reprezintă o încheiere. „Vreau ca ţara mea să fie văzută ca un stat european normal, ca Franţa sau ca Marea Britanie şi nu ca o zonă cu probleme din Balcani“, spune Sukreski.
Intrarea Croaţiei în UE oferă unei Europe marcate de criză o reamintire a originilor sale. „Croaţii văd această aderare la fel ca fondatorii UE, ca un concept anti-război. Ei au înfiinţat Uniunea din cauză că aveau experienţa războiului“, spune consilierul prezidenţial Ivo Josipovic.
Multe guverne din UE sunt destul de prudente în primirea unui alt stat sud-european cu o economie slabă, a cărui singură industrie notabilă este turismul. Croaţia a experimentat patru ani consecutivi de recesiune, depăşită în această situaţie gravă doar de Grecia. Şomajul se află la 20%, iar şomajul în rândul tinerilor se apropie de 50%, continuă „Financial Times“. Pe partea cealaltă, Croaţia a privit de la distanţă greşelile UE de ţinere sub control a crizei ce macină zona euro şi se întreabă dacă, nu cumva, a ajuns la timp pentru „priveghi“, gl