Un lot format din 49 de monede de tip Koson a fost recuperat de procurori ai Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia, prin cerere de asistentã judiciarã internationalã din Chicago - SUA. Muzeul National de Istorie va expune monedele dacice de argint care au fost recuperate din SUA, in urma colaborarii dintre autoritãtile americane si române.
Monedele descoperite în 2003, ca parte a unui mare tezaur, au pãrãsit teritoriul national în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în cadrul comertului international de antichitãti, se explica intr-un comunicat al muzeului. În fapt, monedele din argint reprezintã o parte din tezaurul de 2.300 monede Koson din argint, sustras de o grupare infractionalã din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal si pus în urmãrire prin Interpol. „Tezaurul a format obiectul unor operatiuni de spãlare si valorificare pe piata internationalã a antichitãtilor, fiind identificat la o casã de licitatii din Chicago si indisponibilizat de autoritãtile judiciare americane la solicitarea Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia. La 26 iunie 2013, lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, urmând a fi depus în custodia Muzeului National de Istorie a României din Bucuresti”, au declarat procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Alba Iulia.
Conform expertilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacicã de argint, purtând pe revers o legenda scrisã cu litere grecesti, mentionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bãtute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î. Hr”. „Operatiunea desfãsuratã în conformitate cu Tratatul de asistentã judiciarã în materie penalã, dintre Romania si Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintã o premierã absolutã, fiind prima re