Europenii au cerut duminica explicatii referitoare la programul de spionaj american care ar fi vizat institutiile Uniunii Europene, potrivit celor mai recente dezvaluiri facute in aceasta afacere, cu potential de a afecta relatiile transatlantice, scrie AFP.
Programul de interceptari a Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA) a vizat si UE, a relatat revista germana Der Spiegel duminica, care isi bazeaza acuatiile pe documente confidentiale, la care a avut acces si partial gratie lui Edward Snowden, fostul consultant NSA, aflat la originea acestui imens scandal referitor la programul numit PRISM.
"Am contatctat imediat autoritatile americane la Washginton si la Bruxelles si le-am confruntat cu informatiile din presa. Ne-au spus ca vor verifica exactitatea informatiilor publicate ieri si ca vor reveni", a anuntat Comisia Europeana duminica intr-un comunicat.
La Berlin, ministrul Justitiei a reclamat de asemenea aceste dezvaluiri. "Trebuie ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii din presa referitoare la interceptarile clandestine total disproportionate din partea SUA in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat Sabine Leutheusser-Schnarrenberger intr-un comunicat.
Inca de sambata seara, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca "daca acest lucru se confirma, avem de-a face cu un imens scandal". "Acest lucru ar dauna considerabil relatiilor intre UE si SUA".
La Paris, seful Partidului Socialist (PS, aflat la putere), Harlem Desir, a calificat drept "inacceptabil" un spionaj american daca acesta se confirma, in timp ce un responsabil din Partidul de stanga, Jean-Luc Melenchon, a cerut "oprirea imediata a negocierilor" comerciale intre UE si SUA, care tocmai au fost lansate.
Aflat in Africa de Sud, unde il insoteste pe Barack Ob