Citim zilnic despre riscurile pe care le presupun culturile modificate genetic. Ei bine, iata ca cercetatorii au descoperit ca acestea deja cauzeaza probleme majore, nu doar noua, ci si mediului inconjurator. Iar efectele nu sunt pe deplin cunoscute, din moment ce aceste culturi sunt relativ noi.
Afla ce impact au culturile modificate genetic, conform Listverse.
Creeaza super gandaci si super buruieni
Atunci cand o planta este tratata cu insecticid, se doreste de fapt eliminarea daunatorilor. Dezavantajul este ca folosirea acestor substante face ca doar cele mai puternice insecte si ierburi sa reziste.
In 2011, oamenii de stiinta au examinat 13 daunatori majori si au descoperit ca 5 erau imuni la otravurile folosite. De asemenea, fermierii au probleme cu buruienile care nu mai raspund la glifosat. In consecinta, acestia sunt fortati sa foloseasca produse chimice din ce in ce mai puternice.
Omoara albine si fluturi
Se crede ca aceste culturi modificate genetic dau recolte mai mari, sunt mai viabile. Cu toate astea, multi sustin ca acestea omoara si insectele benefice, cum ar fi albinele si fluturii. Eliminarea insectelor polenizatoare poate avea efecte dramatice pe termen lung, intrucat de polenizarea prin insecte depind o treime din culturile alimentare.
Este inca foarte greu de dovedit ca aceste culturi modificate genetic sunt responsabile 100% pentru declinul populatiei de albine si fluturi, insa, in timp ce studiile sunt contradictorii, numarul acestor grupe de insecte continua sa scada in fiecare an.
Fermierii nu mai pot recolta seminte
Agricultura reprezinta un proces simplu: semintele se planteaza, culturile cresc, fermierii le recolteaza si aduna semintele pentru sezonul urmator. Din nefericire, in Statele Unite ale Americii, Monsanto, compania care promove