Pe 1 iulie 2003, un miliardar rus pe nume Abramovici cumpăra Chelsea. În 10 ani, oligarhul i-a transformat pe „albaştri“ într-o forţă a Europei, după ce-a cheltuit peste 2 miliarde de euro. Printre primii jucători aduşi de miliardar pe "Stamford Bridge" s-a aflat şi Adrian Mutu.
Chelsea îşi sărbătoreşte astăzi patronul. Nu pe cel spiritual, ci pe acela care plăteşte salariile. Un miliardar rus, necunoscut în afara ţării natale, în urmă cu 10 ani, o figură mondială, în acest moment.
Pe 1 iulie 2003, Ken Bates îi vindea lui Roman Abramovici clubul pe care-l patronase în ultimii 20 de ani, într-o afacere care a totalizat, încluzând aici plata unor datorii, 140 de milioane de lire sterline (163 de milioane de euro).
„Sunt fericit că am reuşit să iau unul dintre cele mai importante cluburi ale Europei. Îl voi duce la un alt nivel“, anunţa Abramovici, pe atunci un tânăr de 36 de ani. Iar magnatul s-a ţinut de cuvânt, deşi pe parcurs a “stricat“ piaţa transferurilor, cu sumele aruncate pe jucători, şi a schimbat antrenorii ca pe şosete.
Manchester United-Real Madrid, din 2003, i-a deschis apetitul
„A apărut de nicăieri. Afacerea a durat 15 minute. Şi a schimbat fotbalul englez“, au descris cei de la „Mirror“ desantul lui Roman Abramovici la Londra. În multe privinţe, rusul a fost un pionier în fotbalul britanic de nivel înalt. A fost primul miliardar străin care a cumpărat un club şi a început să investească masiv. A deschis ulterior calea finanţatorilor de „zahăr“, fie că au fost ei tot ruşi, sau şeici arabi, mai nou.
Una dintre legendele fotbalului susţine că dragostea lui Abramovici faţă de fotbal s-a născut chiar în 2003, după un sfert de finală de Liga Campionilor, o partidă fabuloasă, între Manchester United şi Real Madrid, scor 4-3 (5-6 la general). O poveste pe care apropiaţii o creditează dr