Specializările cu care îi aşteaptă pe absolvenţi liceele din judeţ sunt dintre cele mai diverse: de la clasicele filologie, matematică-informatică sau protecţia mediului, până la comerţ, prelucrarea lemnului sau electronică-automatizări”.
Unul dintre liceele cu cea mai bogată ofertă pare să fie Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” care pune la dispoziţie 5 specializări, două dintre ele fiind disponibile şi pentru elevii care vor să înveţe în limba maghiară. Astfel CNAM îi îmbie pe absolvenţii clasei a VIII-a cu: matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, economic, filologie şi ştiinţe sociale. Anul precedent ultima medie de intrare în liceu a fost 8,23.
Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” vine cu patru profile: matematică-informatică, filologie, ştiinţe sociale şi ştiinţele naturii, profil care poate fi urmat în limba română, engleză sau germană. În 2012, ultima medie de intrare a fost 7,83.
Patru specializări pune le dispoziţie şi Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud, una dintre ele fiind „unică” în judeţ (învăţători- educatoare). Astfel, Colegiul Naţional „George Coşbuc” îi aşteaptă pe elevi cu: filologie, ştiinţe ale naturii, matematică-informatică şi învăţători –educatoare. Ultima medie de intrare la liceu în 2012 a fost 7,18.
Colegiul Tehnic „INFOEL” are patru profile: matematică-informatică, economic, electric şi electronică-automatizări. Ultima medie de intrare a fost anul trecut 6,81. Tot cu profile tehnice vine şi Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, care pune la dispoziţie: construcţii, instalaţii şi lucrări publice, electronică automatizări, mecanică, dar şi economic, protecţia mediului sau ştiinţe ale naturii. Ultima medie de intrare a fost anul precedent 4,36.
Liceul Tehnologic Agricol pune la dispoziţie profilele - agricultură şi mecanică, Liceul Tehnologic de Servicii - estetica şi i