Concedierile sunt intotdeauna o surpriza neplacuta, insa aceasta veste socanta nu trebuie sa te tulbure prea tare, deoarece inca mai ai cateva lucruri de lamurit inainte de a pleca din firma.
US News aminteste ca trebuie sa-ti pastrezi calmul in astfel de situatii si sa urmezi urmatorul plan:
1. Negociaza rezilierea contractului: Cel mai probabil, compania iti va oferi o compensatie dupa ce vei pleca, sumele fiind adesea negociabile, avand in vedere ca nicio conducere nu vrea sa fie data in judecata de un fost angajat. Desi uneori nu vei avea sorti de izbanda, merita sa incerci.
2. Intreaba de logistica: Este util sa stii cat timp vei mai beneficia de asigurare medicala, de exemplu, sau de alte facilitati care tineau de locul de munca. In plus, si astfel de lucruri sunt negociabile de cele mai multe ori.
3. Incearca sa ajungi la un compromis despre ce vor spune sefii legat de concedierea ta: Trebuie sa stii exact ce anume vor afla fostii colegi de munca despre plecarea ta, dar si angajatorii care vor cere informatii despre tine pentru un viitor job.
4. Strange cat mai multe informatii legate de concediere: Este util sa intelegi care au fost motivele pentru care ai fost dat afara, deoarece iti va fi mai usor sa le explici viitorilor angajatori care te vor intreba acest lucru. Trebuie sa stii daca a fost vorba de o restructurare in masa sau daca compania a decis sa desfiinteze postul pe care il ocupai, de exemplu.
5. Fii amabil cu colegii: Si in ultimele tale zile de munca trebuie sa te comporti bine cu colegii, ca sa nu ii pui intr-o situatie neplacuta. In plus, e crucial sa nu vorbesti urat despre companie in fata lor, pentru a-ti pastra o imagine buna.
6. Intreaba managerul si fostii colegi daca stiu vreun post liber la o alta companie: Nu trebuie sa iti fie rusine ca vrei sa muncesti, asa