Politica tipăririi masive de bani se apropie de sfârşit, spune investitorul american Jim Rogers
Dacă băncile centrale nu vor înţelege să facă acest lucru, vor fi pieţele cele care le vor forţa să o facă
"Dacă nu se termină acum, se va sfârşi undeva anul viitor, pentru că nu putem continua. Este prea nebunesc"
Exuberanţa din pieţele financiare internaţionale susţinută de banii ieftini este artificială şi, ca orice este artificial, se va sfârşi, spune Jim Rogers, preşedinte al Rogers Holdings şi cel care, la începutul anilor '70, a fondat Quantum Fund împreună cu George Soros. Într-un interviu acordat săptămâna trecută lui Tekoa Da Silva, administrator al portalului Bull Market Thinking, Rogers a afirmat că ne apropiem de un punct de răscruce de unde politica monetară se va schimba, în sensul abandonării programelor neconvenţionale iniţiate de la declanşarea crizei financiare.
"Ori băncile centrale se vor opri din această nebunie, ori piaţa îi va forţa să se oprească", a afirmat investitorul american, amintind că pieţele au mai mulţi bani decât băncile centrale. Cazul fericit ar fi să asistăm la o convergenţă între momentul în care băncile centrale ele însele devin îngrijorate faţă de posibilul impact al politicilor lor şi etapa în care pieţele vor sări în sus pentru a spune: "Da; este o nebunie ce faceţi şi aceasta trebuie să se termine!".
După declinul recent de pe Burse şi din pieţele de bonduri nu este exclus ca bancherii centrali să se panicheze şi să tipărească din nou bani pentru a susţine ce ar urma să fie, însă, un ultim rally. "Dacă nu se termină acum, se va sfârşi undeva anul viitor, pentru că nu putem continua. Este prea nebunesc", a declarat Rogers.
Scumpirile deja scot oamenii în stradă
Politicile inflaţioniste au fost împinse prea departe, iar acest lucru deja se vede din exploziile sociale care v