Cele mai multe victime ale bulimiei sunt femei. În majoritatea cazurilor, depresia se numără printre factorii declanşatori. Vestea bună este că boala poate fi învinsă.
Tulburare severă a comportamentului alimentar, bulimia afectează în special femeile, fie că sunt adolescente, fie adulte. La bărbaţi, rata acestei afecţiuni este de 10 ori mai mică. ”În general, percepţia socială a idealului feminin, deseori deformat, stă la baza apariţiei bulimiei. Cu cât o ţară este mai dezvoltată, cu atât creşte numărul cazurilor de bulimie. În special tinerele se lasă influenţate de imaginea fotomodelelor anorexice, se compară cu ele şi apoi cad în depresie, îşi pierd stima de sine şi se declanşează bulimia”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Mâncatul compulsiv, primul semn
Primul semn că sunteţi bulimică este mâncatul compulsiv. Aceste episoade sunt urmate de stări de vinovăţie şi vomă autoindusă. „După ce mănâncă fără control, tinerele conştientizează gestul, se tem să nu se îngraşe şi îşi induc voma. Deseori, ele mănâncă pur şi simplu, chiar fără a conştientiza ce alimente ingurgitează. Cantitatea este primordială. În majoritatea cazurilor, ele consumă într-un timp scurt foarte multe dulciuri”, susţine dr. Luca.
Falsă recompensă
“Majoritatea tinerelor care suferă de bulimie ţin des diete, slăbesc şi se îngraşă la loc. Astfel apar frustrările, iar episoadele bulimice sunt percepute ca un soi de recompensă după perioadele îndelungate de restricţii alimentare. Chiar dacă ele sunt conştiente că mănâncă foarte mult, practic simt că nu se pot opri”, afirmă medicul.
O salvare iluzorie
După episoadele bulimice, majoritatea persoanelor afectate îşi induc voma şi intră într-un cerc vicios din care le este aproape imposibil să iasă. „Majoritatea persoanelor bulimice vor dezvo