de C. MIERLUŞCĂ
30 iunie 2013 23:22
14 vizualizari
A-A+ Este o plantă erbacee, perenă, întâlnită prin fâneţe umede de la câmpie până în zona alpină. Face parte din fam Ranunculaceae. Se mai numeste şi Talpa cocoşului, curcupeniţă, leuştean broştesc. Răspândită în Europa, Asia, Africa de Nord, America de Nord. Tulpina este foarte ramificată şi goală pe interior, ajungând până la 1 m înălţime. Florile sunt galben-aurii mici care înfloresc în perioada mai-septembrie. Partea aeriană conţine: anemonină, tanin, răşină, flavonoide, săruri minerale. Planta este toxică numai în stare verde. La om, ingerarea ei provoacă intoxicaţii care se manifestă prin dureri interne acute. Se administrează lapte dulce, băut în cantitate mare şi ceaiuri mucilaginoase. Nu se folosesc băuturi alcoolice. Planta este folosită în medicina populară pentru tratamentul nevralgiilor, reumatismului şi dermatozelor. Tratamentul se face de scurtă durată. Extern, se foloseşte sucul proaspăt în frecţii.
Legat de această plantă pot să vă relatez ceva extrem de interesant. Am cunoscut recent la munte, în zona Păltiniş, un bătrân de 90 de ani care culegea această plantă şi care o folosea de 30 de ani intern, sub formă de ceai, deoarece avea probleme grave cu inima. Nepotul, care-l însoţea, a confirmat acest lucru şi mi-a destăinuit că secretul acestei plante îl cunoştea de la un vecin din satul Stejeriş şi care a murit la vârsta de 114 ani şi care a folosit aproape toată viaţa această plantă. Consuma zilnic câte o cană de ceai din această plantă.
Tot nepotul mi-a destăinuit că bunicul lui mănâncă foarte mult zahăr şi chiar şi ceaiul respectiv este supra îndulcit cu zahăr şi cu toate acestea nu are diabet, şi nici nu suferă de vreo altă afecţiune.. de C. MIERLUŞCĂ
30 iunie 2013 23:22
14 vizualizari
A-A+ Este o plantă erbacee, perenă, întâlnită prin fâneţe umede de l