„Hristos s-a înălţat” este salutul creştinesc la sărbătoarea bisericească „Înălţarea Domnului” sau Ispasul, procesionată anul acesta la data de 13 iunie, concomitent cu aceasta sărbătorindu-se şi Ziua Eroilor Neamului, căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea, independenţa şi întregirea graniţelor româneşti.
Pomenirea şi cinstirea eroilor odată cu Ispasul au fost inspirate prin har Dumnezeiesc, căci nu era mai potrivit în virtutea adevărului ca faptele şi numele eroilor - scrise şi nescrise - să se înalţe în cerul conştiinţei noastre odată cu Martirul cel suprem, Hristos Domnul. La Uricani această sărbătoare a fost întâmpinată cu o sporită bucurie, unde enoriaşii bisericii ortodoxe în frunte cu sfinţia sa, cucernicul părinte protopop Petrache Creţu şi un sobor de preoţi, oaspeţi din Valea Jiului, s-a sărbătorit legitimitatea bisericii consfinţită cu hramul „Înălţarea Domnului”. Graţie preacucernicului părinte protopop şi evlavioşilor enoriaşi, s-a avut de grijă ca şi în acest an hramul sfintei biserici să fie întâmpinat şi desfăşurat cu multă dăruire sufletească şi o organizare impecabilă.
Sfânta Liturghie şi procesiunea religioasă şi elogioasă de afară au creat simţirii înconjurătoare o înălţare spirituală, o conexiune cu dimensiunile celeste încărcând sufletele cu o senzaţie de linişte şi înviorare.
Procesiunea religioasă a fost precedată de momentul pios al pomenirii şi cinstirii eroilor căzuţi la datorie pe câmpul de luptă sau în câmpul muncii. S-a intonat imnul de stat al României şi s-au depus jerbe şi coroane de flori la monumentele eroilor martiri aflate în curtea bisericii. Această întâietate şi cinste au avut-o „Eroii vii", adică veteranii de război - patru la număr, din toţi cei care au mai rămas: Ion Părău (95 de ani), Constantin Todea (93 de ani), Nicolae Loza (90 de ani), Teofil Făgaş (92 de ani). Ei, eroii cei vii, au venit la