Imigraţia, împreună cu economia, se află în fruntea listei preocupărilor publice din Marea Britanie. În vremuri grele, oamenii se agită inevitabil mai mult din cauza competiţiei cu imigranţii pentru locuri de muncă limitate, locuinţe şi acces la serviciile publice extinse. Odată cu ridicarea restricţiilor privind drepturile bulgarilor şi românilor de a lucra în Marea Britanie începând de anul viitor, aceste temeri au înregistrat o creştere, se arată într-un editorial publicat de cotidianul britanic Financial Times. E doar unul dintre numeroasele articole de presă pe această temă din presa britanică a ultimei perioade.
Retorica antiimigraţionistă este la modă în Marea Britanie, şi nu numai. Iar premierul David Cameron vine în întâmpinerea ei, prin anunţul făcut luni seara, privind impunerea de restricţii drepturilor imigranţilor în materie de ajutoare pentru locuinţe, indemnizaţii de şomaj şi acces la sistemul de sănătate. David Cameron a anunţat luni seara, la Ipswich, într-un discurs "major" despre migrare, propuneri de măsuri ce îl plasează "în coliziune" cu Bruxelles-ul, medici şi autorităţi locale, declarându-se hotărât să lupte împotriva celor ce încearcă să le blocheze, comentează Daily Mail.
Prea accesibil
El a declarat că sistemul de alocaţii sociale din Marea Britanie este prea accesibil şi a afirmat că “accesul la serviciile publice-cheie trebuie să fie ceva ce imigranţii câştigă, nu un drept automat”. “Noi dorim oameni care să se intereseze de ce anume pot ei să ofere Marii Britanii”, a spus Cameron.
Într-o postare pe blogul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, încearcă să explice măsurile anunţate de premierul britanic. El subliniază că David Cameron “a reconfirmat faptul că restricțiile de muncă aplicate lucrătorilor români şi bulgari vor fi ridicate la sfârşitul anului 2013, şi aceştia se vor bucura de d