Consilierii generali ai Capitalei au adoptat vineri mai multe proiecte menite să combată poluarea ridicată din Capitală. Măsurile vin după ce Comisia Europeană a adresat o somaţie României legat de nivelul crescut al poluanţilor şi depăşirile repetate ale normelor admise.
Unul dintre proiecte prevede că proprietarii de terenuri virane din Capitală sunt obligaţi să planteze iarbă şi să igienizeze aceste spaţii. În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de lei, iar cele juridice, între 1.000 şi 2.000 de lei. Prevederile se aplică şi asociaţiilor de proprietari de la bloc, care trebuie fiecare să-şi îngrijească porţiunea de teren care este aşezată fie sub geamul lui, fie la intrarea în bloc, şi nu numai să planteze iarbă, ci şi să se ocupe de întreţinerea ei. Primarul general Sorin Oprescu s-a arătat nemulţumit de hotărârea consilierilor generali de a reduce valoarea amenzilor faţă de proiectul prezentat iniţial, considerând-o strict politică. Edilul a precizat că ar fi preferat amenzi de peste 3.000 de lei pentru persoanele care lasă terenurile în paragină.
Un alt proiect aprobat la sfârşitul săptămânii prevede că spălarea străzilor de către operatorii de salubrizare se va face prin jet de apă cu precădere noaptea, în intervalul orar 22.00-06.00. Motivaţia impunerii spălării pe timp de noapte a fost dată de faptul că, în urma monitorizărilor calităţii aerului din Capitală, s-a constatat că cele mai mari valori ale pulberilor din atmosferă se înregistrează în jurul orei 02.00.
Cel de-al treilea proiect legat de combaterea poluării se referă la şantierele de pe raza Capitalei. “Persoanele fizice care asigură organizarea de şantier trebuie să asigure spălarea zilnică sau de câte ori este nevoie în timpul unei zile, a arterei pe care se află şantierul, atât pe toată zona aferentă şantierului, cât şi pe o distanţă de circa