Decizia Curţii Constituţionale privind legea referendumului a generat o nouă dezbatere în USL: când facem referendumul pentru revizuirea Constituţiei?
Faptul că pragul de validare a referendumului de 30% va fi aplicabil abia peste un an a băgat USL în şedinţă. Părerile privind momentul în care proiectul de revizuire a Constituţiei ar trebui supus referendumului sunt împărţite. Totuşi, liderii locali ai USL ar înclina spre amânarea referendumului.
Imediat după anunţarea deciziei judecătorilor Curţii Constituţionale, liderul PNL Crin Antonescu vorbea deja despre posibilitatea amânării referendumului pentru revizuirea Constituţiei până peste un an, când va putea fi validat şi cu o prezenţă la vot de 30%. „Părintele" regionalizării, vicepremierul Liviu Dragnea a militat, în schimb, pentru respectarea calendarului stabilit, pentru a nu amâna cu un an şi proiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României. Totuşi, el a admis că regionalizarea ar putea fi făcută, la nevoie, în două etape, creând, în prima instaţă, noile structuri regionale, urmând ca acestea să capete statutul juridic de regiuni abia anul viitor, după revizuirea Constituţiei. Liderul PNL a revenit şi a spus că referendumul pentru Constituţie ar putea fi organizat simultan cu alegerile prezidenţiale de la finele anului viitor, pentru a avea garanţia realizării pragului de validare şi pentru a nu risca, în cazul organizării în acest an, să fie scoaşi oamenii la vot degeaba, în cazul în care s-ar repeta scenariul de la referendumul de acum un an. O a treia soluţie a fost oferită de preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, care a propus organizarea referendumului în acest an, dar aplicând metoda folosită şi la revizuirea Constituţiei din 2003, cu referendumul întins pe durata a două zile. Alegerea momentului referendumului este cu atât mai dificilă, cu cât riscul respingerii noi