Statele Unite primesc aproximativ 70% din datele personale ale cetatenilor UE prin intermediul serviciilor speciale din cel putin sapte state europene, a afirmat pentru Whyne Madsen, fost agent al NSA, intr-un interviu publicat de Privacy Surgeon. Declaratia a venit cu cateva ore inaninte ca Spiegel sa dezvaluie, citandu-l pe fostul agent CIA, Edward Snowden, ca UE s-a numarat prntre „tintele” Agentiei americane de securitate nationala (NSA), acuzata ca a spionat comunicatiile electronice mondiale in cadrul programului PRISM.
Potrivit lui Madsen, intre Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda si Danemarca exista acorduri cu SUA, care obliga serviciile speciale ale acestor tari sa trimita NSA, la solicitarea acestei institutii, date despre cetatenii lor – inclusiv informatii privind folosirea telefoanelor mobile si activitatea pe internet. Zilele trecute, s-a vorbit, de asemenea, despre o colaborare similara cu Marea Britanie. Cert este ca, impreuna, aceste sapte tari reprezinta aproape 70% din populatia UE.
„Nu inteleg cum Angela Merkel poate sa afiseze o expresie dura a fetei sale, cand cere presedintelui Obama si Marii Britanii explicatii, in conditiile in care intre Germania si SUA exista aceleasi relatii”, a spus Madsen, precizand ca serviciile de spionaj ale SUA colaboreaza, dar la o scara mai redusa, cu institutiile de resort din Finlanda, Suedia si Turcia.
In acest context, intr-unul dintre documentele puse la dispozitia saptamanalului german Spiegel de Snowden, NSA descrie cum a spionat reprezentantele diplomatice ale UE la Washington. Este vorba nu numai de microfoane instalate in cladiri, dar si de infiltrare in retelele informatice, care au permis agentiei americane sa citeasca documente interne si corespondenta electronica. Reprezentanta UE la ONU a fost supravegheata in acelasi mod, reiese din documentele respective, unde europeni