Cu oricine discuți în mediul de afaceri, dă din cap cu apatie: nu se mișcă lucrurile cum am fi vrut, investitorii nu apar, locuri de muncă nici atât, consumul rămâne jos, creditarea stă. Ne învârtim într-o spirală a prudenței în care precauția alimentează statul pe loc, iar de sus, de la Guvern, nu apare vreun semn de mai bine sau vreo soluție, aşa că afacerile sunt nevoite să se descurce cum pot.
Dintr-o glumă menită, probabil, să destindă discuţiile cu autorităţile din Azerbaidjan, premierul a scăpat un adevăr elocvent pentru lipsa de viziune şi de soluţii a guvernărilor pentru a genera creștere: dacă Mandinga ar fi fost în delegația care discuta cu autorităţile azere despre proiecte economice, avea mai mult succes decât politicienii. Cu Mandinga pe post de soluție de creștere economică la nivel guvernamental, oamenii de afaceri sunt precauţi, dar își văd fiecare de treabă. În economia reală, nimeni nu vrea şi nu poate să ia pauză și să aștepte soluții de sus. Aici este tot greul, antreprenorii au mai făcut restructurări, au mai discutat cu băncile, au mai cumpărat ceva utilaje second-hand, aici totul s-a redimensionat şi totul s-a făcut funcţional în timp real. Eu cred, și ca mine foarte mulți alți întreprinzători și manageri, că acest segment de antreprenori poate repune lucrurile în mișcare în economie. Acesta e motivul pentru care susțin programul Start-up Romania. Un astfel de program care încurajează antreprenoriatul e cheia pentru creştere economică durabilă şi pentru a evita ceea ce ne avertiza FMI că este, încă, un risc mare: regres economic, pe fondul creşterii slabe.
De fapt această stare de stagnare, de epuizare după anii de luptă cu criza, este exact ceea ce trebuie să evităm în acest moment. Trebuie să ne adunăm forțele și mai ales inteligențele pentru a folosi minimul de stabilitate economică pe care toţi românii l-au cre