Dupa 36 de ani de "colindat" prin Caleea Lactee, sonda Voyager 1 se indreapta spre marginea Sistemului Solar, acesta fiind un record istoric absolut. Potrivit Agentiei Spatiale Americane, Voyager 1 continua sa transmita, cu ajutorul instrumentelor pe care le are la bord, informatii importante. Unele dintre acestea i-au determinat pe oamenii de stiinta sa afirme ca sonda urmeaza sa iasa in curand din heliosfera (zona dominata de campul magnetic al Soarelui) si sa intre in mediul interstelar.
Deocamdata, Voyager 1 se afla la circa 18 miliarde de kilometri departare de Soare, intr-o zona denumita de astronomi "autostrada magnetica", o regiune in care campul magnetic al Astrului zilei interfereaza cu campurile magnetice provenite din spatiul interstelar, informeaza NASA. Deocamdata nu se stie inca momentul in care sonda spatiala va parasi definitiv sistemul solar. Se poate intampla oricand - fie peste cateva luni, fie peste cativa ani, scrie Forbes.com.
voyager1_large Foto: NASA
Voyager 1 este primul obiect creat de mana omului care a ajuns la "granita" Sistemului Solar si care se pregateste sa o depaseasca, pentru a-si indeplini misiunea - aceea de a studia planetele din afara sistemului nostru solar.
Sonda Voyager 1 a fost lansata la 5 septembrie 1977, iar "sora" ei, Voyager 2 - la 20 august 1977. Cele doua sonde au survolat planetele joviane din sistemul nostru solari (Jupiter, Uranus, Saturn si Neptun), dar si 48 dintre satelitii acestora.
Ambele sonde au misiunea de a depasi granitele sistemului nostru solar. Si mai au, la bord, cate un disc din aur, inscriptionat cu imagini, sunete si alte informatii legate de omenire si de Pamant. Asta pentru cazul in care sondele vor intalni, in calea lor, civilizatii extraterestre... Dupa 36 de ani de "colindat" prin Caleea Lactee, sonda Voyager 1 se indreapta spre marginea