Un semn că Statele Unite sunt afectate în continuare de problema rasială poate fi faptul că o bază militară poartă numele unui general sudist, John B. Gordon, care a luptat la Gettysburg acum 150 de ani, în Războiul de Secesiune, după care s-a apropiat de Ku Klux Klan, comentează AFP.
Zece baze militare americane poartă numele unor generali din cadrul armatei confederate, dintre care unii apărau sclavia, afirmă scriitorul Jamie Malanowski.
Însă, "în prezent, persoanele de culoare reprezintă o cincime din trupele americane. Ideea că în prezent le cerem acestor militari să servească într-un loc care poartă numele unui apărător al sclavagismului rasist este lamentabilă", îşi exprimă revolta Malanowski, autorul unei cărţi despre o perioadă de şase luni dinaintea conflictului.
Generalul Gordon, al cărui nume este purtat de baza militară Fort Gordon, în Georgia (sud-est), considera sclavia drept "servitoarea libertăţii civile".
Opoziţia statelor din Nord faţă de cele din Sud în problema extinderii sclaviei - susţinute de Sud - în noi teritorii din Vest a provocat Războiul de Secesiune (Războiul Civil, cum îl numesc americanii, în perioada 1861-1865). Aflându-se în minoritate în această problemă, 11 state din Sud se "despart" de Uniune.
Totuşi, după bătălia de la Gettysburg, la începutul lui lui 1863, care marchează o întorsătură în război, odată cu începerea replierii sudiştilor, preşedintele Abraham Lincoln vine la faţa locului pentru a reafirma moştenirea comună a celor două tabere, şi anume Declaraţia de Independenţă, "fondată pe principiul că toţi oamenii sunt creaţi egali".
În opinia istoricului Brian Jordan, de la Institutul despre Războiul Civil, din Gettysburg, problema "poartă mai puţin asupra numelor, cât asupra mişcării drepturilor civice", care va sărbători anul acesta 50 de ani de la discursul susţinut pe 28 august 196