Islamistul Mohamed Morsi se confrunta cu o puternica miscare de contestare politica, dupa un an de la alegerea sa ca presedinte, relateaza AFP, care prezinta date-cheie de la venirea sa la putere, citeaza Mediafax.
- 2012
- 30 iunie: Mohamed Morsi, invingator (51,73%) in alegerile prezidentiale, depune juramantul, urmandu-i in functie lui Hosni Mubarak, indepartat de la putere printr-o revolta, in februarie 2011. Morsi este primul sef de stat egiptean printr-un scrutin liber si totodata primul islamist si primul presedinte civil al tarii.
- 5 august: 16 graniceri egipteni sunt ucisi in apropiere de frontiera cu Israelul de catre un comando, care se infiltreaza pe teritoriul israelian, unde este neutralizat.
- 12 august: Morsi il indeparteaza pe maresalul Hussein Tantawi, ministru al Apararii si sef de stat dupa prabusirea regimului Mubarak, si anuleaza prerogative politice vaste de care beneficiau militarii.
- 22 noiembrie: Presedintele isi plaseaza deciziile, printr-un decret, la adapost de orice atac in justitie. Pe 30 noiembrie, un proiect de Constitutie este adoptat de Comisia Constituanta, boicotata atat de opozitia de stanga si laica, cat si de catre bisericile crestine, care denunta o acaparare a puterii de catre islamisti.
Decizia lui Morsi provoaca saptamani de manifestatii rivale care au degenrat, uneori, in confruntari sangeroase intre sustinatorii si opozantii sai.
- 8 decembrie: Morsi anuleaza decretul prin care si-a acordat puteri sporite, dar mentine un referendum asupra proiectului de Constitutie.
- 15 si 22 decembrie: Constitutia aparata de catre ismaisti, aflati la putere, este aprobata (cu aproape 64%) in urma unui referendum, afectat, potrivit opozitiei, de nereguli.
- 2013
- 24 ianuarie: Incepe un nou val de violente intre manifestanti si